فیس بو ارتودنسی
فیس بو از دستگاه ها ی خارج دهانی ارتودنسی می باشد که عمدتا در درمان ها ی تغییر الگوی رشد و در سنین رشد به کار می روند. شایع ترین دستگاه ها ی خارج دهانی مورد استفاده در ارتودنسی شامل هدگیر، چانه بند( چین کاپ) و ماسک صورت (فیسماسک) و فیس بو است. مشکل این دستگاه ها نمایان بودن آن ها است که در بعضی مواقع باعث کاهش همکاری بیمار و عدم استفاده صحیح از دستگاه می شود. از این رو برای بهره گیری از نتایج درمان ها ی ارتودنسی با دستگاه ها ی خارج دهانی همکاری بیمار و والدین شرط اساسی است تا نتایج مطلوب به دست بیاید.
هدف از فیس بو ارتودنسی چیست؟
فیس بو وسیلهای را توصیف میکند که در قسمت بیرونی دهان برای اعمال فشار ملایم استفاده میشود، که میتواند به طرز چشمگیری نحوه به هم خوردن دندانها را تغییر دهد. هنگامی که در سال های اولیه استفاده می شود، حتی می تواند رشد فک را هدایت کند.
از این دستگاه برای ممانعت از رشد فک بالا و در مواقعی برای حفظ موقعیت و یا عقب بردن دندان ها ی فک بالا استفاده می شود. مشکل ظاهری این دستگاه و نیز احتمال صدمه دیدن صورت یا چشم بیمار هنگام باز کردن یا ضربه خوردن به دستگاه در صورت بی احتیاطی بیمار از معایب این دستگاه به شمار می رود. امروزه با کاربرد پیچ های داخل استخوانی (مینی اسکرو) دستگاههای داخل دهانی با کارکرد مشابه طراحی شده است هر چند که در همه موارد به خوبی هدگیر عمل نمی نمایند.
از این دستگاه معمولا برای ممانعت از رشد فک بالا در سن رشد در بیمارانی که فک بالای جلو ، صورت کشیده و یا فک پایین عقب رفته دارند استفاده می شود. در مواردی دستگاه برای عقب بردن یا عقب نگهداشتن دندان ها ی بالا تجویز می شود.
دستگاه ممکن است در سنین پس از رشد نیز به کار رود. استفاده از هد گیر معمولا در هنگام خواب نیز توصیه می گردد. مدت استفاده از دستگاه در روز و طول مدت درمان توسط متخصص ارتودنسی تعیین می گردد.
هدگیر با توجه به محل قرار گرفتن کش یا تسمه خارج دهانی به انواع مختلف تقسیم میشود که نوع و جهت اتصال تسمه دستگاه و همینطور فرم سیم های کمانی آن (فیس بو) ، جهت و محل اعمال نیرو به فک و دندان را مشخص می کند.
لذا به هیج وجه نباید توسط بیمار تغییراتی در دستگاه ایجاد شود. این دستگاه از دو جز تشکیل شده یکی دو کمان سیمی ضخیم که به یکدیگر لحیم شده اند و در محل مشخصی به سیستم دندانی فک بالا وصل می شود (فیس بو) و بخش دیگر دستگاه با تسمه ای مخصوص به پشت سر بیمار یا پشت گردن وصل میشود( هد استرپ یا نک استرپ).
به طور گسترده در درمان ارتودنسی برای تقویت انکوریج استفاده می شود و در موارد منتخب می تواند بسیار مفید و موثر باشد.
با این حال، آنها بدون مشکل نیستند.
فیس بو یا همان هدگیر معکوس وسیله ارتودنسی جهت اصلاح مال اکلوژن اسکلتی کلاس 3 (آندربایت) استفاده می شود. این وسیله با هدایت رشد فک به سمت جلو کشیدن فک بالا و عقب کشیدن فک پایین کمک می نماید.
هدگیر معکوس چند ساعت در روز باید استفاده شد؟
این وسیله باید 12 تا 14 ساعت در روز استفاده شود.
معمولا این وسیله همراه با وسیله ی دیگری به نام وسیع کننده کام مورد استفاده قرار می گیرد.
وسیع کننده کام یک وسیله ی ارتودنسی ثابت است که در سقف دهان قرار می گیرد و وظیفه ی آن پهن تر کردن فضای سقف دهان و در نتیجه قوس دندانی بالا است.
وسیع کننده کام یک پیچ در وسط بدنه دارد که در فواصل منظم باید پیچانده شود تا در خط میانی کام کشش ایجاد شود و رشد استخوان تحریک شود.و این وسیله بهتر است که تنها برای غذا خوردن و مسواک زدن در آورده شود و به صورت 24 ساعته استفاده شود تا نتایج دلخواه و مطلوب به دست بیاید. در غیر این صورت طول درمان و استفاده از این وسایل ارتودنسی افزایش می یابد.
آیا فیس بو ارتودنسی بد و دردناک است؟
فیس بو ارتودنسی اگر به درستی پوشیده و استفاده شود خوب و بسیار موثر است. و مزایای بیشتری نسبت به معایب دارد، به خصوص در کودکان پیش از نوجوانی زیرا فک آن ها در حال رشد می باشد و شکل گیری راحت تری دارد.. استفاده از فیس بو می تواند به آنها کمک کند تا از جراحی گسترده فک در آینده جلوگیری کنند. از نظر دردناک بودن ،فیس بو مانند دیگر وسایل ارتودنسی که بر روی دندان استفاده می شود می تواند در ابتدا اذیت کننده و دردناک باشد ولی به مرور زمان درد آن کمتر می شود و به آن عادت می کنید.
شرکت دانش بنیان توسعه صنعت هلال تهران تولید کننده فیس بو ارتودنسی با بهترین کیفیت می باشد.